Introductie

Romaanse bouwwerken zijn zeldzaam in ons land en laat-Romaanse bouwwerken al helemaal. De Munsterkerk in Roermond is een voorbeeld van deze laat-Romaanse stijl. Bovendien is in de kerk van de onbetwiste meester op het gebied van architectuur Pierre Cuypers zichtbaar. De van origine Roermondse architect tekende halverwege de negentiende eeuw onder andere voor het ontwerp van de karakteristieke torens van de kerk. Zijn plannen werden wel uitgevoerd maar algemeen gezien als zeer controversieel. De kritieken waren voor Cuypers reden te vertrekken naar Amsterdam, alwaar zijn nieuwe kijk op de architectuur wel gewaardeerd werd, getuige zijn ontwerpen voor het Centraal Station en het Rijksmuseum.

Ga naar de website van Munsterkerk Roermond

Historie en populariteit

De Munsterkerk, die officieel de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk heet, dateert uit het begin van de dertiende eeuw. Sindsdien is de kerk vele malen verbouwd en gerestaureerd. De meest ingrijpende is de restauratie onder leiding van Pierre Cuypers, halverwege de negentiende eeuw. Met geld van koning Willem II, die tijdens een bezoek aan Roermond was geschrokken van de deplorabele toestand van de kerk, werd de restauratie gefinancierd. En kreeg Roermond een kerk die uniek is in Nederland.

Locatie

Naast de Munsterkerk kent Roermond nog een groot aantal andere zeer bijzondere bezienswaardigheden, die het de moeite waard maken om de Noord-Limburgse stad een keer te bezoeken. Aan de Markt staan het prachtige stadhuis en de imposante Sint Christoffelkathedraal. Liefhebbers van het werk van Pierre Cuypers kunnen terecht in het voormalige woonhuis annex atelier dat ’s lands meest invloedrijke architect ooit voor zichzelf ontwierp en liet bouwen in 1853. Tegenwoordig doet dit huis dienst als Cuypersmuseum, waarmee de stad zijn verloren zoon naar waarde eert. Dat doet Roermond overigens al sinds 1930 toen voor de architect een Cuypers-monument werd vervaardigd door de beeldhouwer Auguste Felise. Dit werk is te zien naast de Munsterkerk.

Programma / activiteiten

De Munsterkerk is te bezichtigen. Uiteraard geldt het exterieur als hoogtepunt, maar ook van binnen zal de schoonheid van de kerk de bezoeker betoveren.

Stats & tags


Roermond, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling