Introductie

Amersfoort staat bekend als de keistad. Maar hoe is de stad aan die naam gekomen? Op deze en vele andere vragen heeft Museum Flehite het antwoord. Museum Flehite is het historisch museum voor Amersfoort en Eemland. De collectie van het museum bestaat uit meer dan 20.000 voorwerpen, waaronder enkele bijzondere oude plattegronden van de stad, een karrewiel uit de veertiende eeuw en een groot aantal prachtige schilderijen met Amersfoort als thema.

Ga naar de website van Museum Flehite

Historie en populariteit

De naam Flehite is afkomstig van de vroegere Germaanse benaming van het gebied rond de Utrechtse Heuvelrug. Museum Flehite werd in 1880 opgericht door de Oudheidkundige Vereniging Flehite, die op haar beurt weer ontstaan is in 1878. In 1890 verhuist het museum naar de Breestraat, waar het tegenwoordig nog steeds gevestigd is. Het museum is wel gegroeid sinds die verhuizing, want inmiddels is het Museum Flehite gevestigd in drie panden aan de Breestraat.

Locatie

Amersfoort is een echte museumstad. Een van de meest bekende zonen van de stad, de kunstschilder Armando, werd in Amersfoort geëerd met een eigen museum. Helaas is dit museum door brand verwoest. En ook een aanzienlijk deel van de collectie viel ten prooi aan de vlammenzee. Plannen voor een nieuw Armando Museum in Amersfoort bleken niet haalbaar. Met als gevolg dat het museum nabij Bunnik, in kasteel Oud-Amelisweerd, nieuw leven wordt ingeblazen. Maar het verlies van dit museum voor de stad betekent geenszins verschraling van het cultuuraanbod. Integendeel, een andere grote zoon van de stad, Piet Mondriaan, wordt eveneens geëerd. In zijn geboortehuis wordt leven en werk van de beroemde schilder belicht. Wisselende exposities van kunstenaars uit alle disciplines zijn te bezichtigen in de Kunsthale KAdE, terwijl het Ambachtelijk Schildersmuseum een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van het schildervak. Kortom: keiveel te doen dus in Amersfoort.

Programma / activiteiten

Naast de vaste tentoonstelling vinden er het hele jaar door ook tal van wisselende exposities plaats. Op de website vind je de meest actuele informatie over lopende en komende exposities. Daarnaast is er voorliefhebbers van klassieke muziek iedere derde zondag van de maand het Muurhuizenconcert, dat aansluit bij de dan lopende tentoonstelling.

Stats & tags


Amersfoort, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling