Introductie

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch is een levendig museum met een uitgebreide, internationale collectie en een gevarieerd expositieprogramma. Alle elementen van de hedendaagse beeldende kunst komen hier aan bod, alsook de vormgeving en specialisaties. Naast tentoonstellingen worden er regelmatig vanuit het kenniscentrum activiteiten georganiseerd, waarbij bezoekers op diverse manieren betrokken worden bij de hedendaagse kunst. Er worden rondleidingen gegeven en kinderen kunnen hun fantasie omzetten in kunst.

Ga naar de website van Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Historie en populariteit

De start van het museum gaat terug naar 1956. De eerste tentoonstelling op het gebied van keramiek wordt georganiseerd door de toenmalige Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving. In 1972 wordt de Gemeentelijke Tentoonstellingsdienst zelfstandig en neemt samen met de Stichting Uitleen Beeldende Kunst haar intrek in het monumentale Kruithuis dat in 1985 status van Museum voor Hedendaagse Kunst verwerft. Activiteiten worden uitgebreid en het aantal bezoekers groeit. Inmiddels is de locatie te klein geworden, maar wordt uitbreiding tegen gehouden. Vanaf 2005 is het museum gevestigd in het Bossche Paleiskwartier en tegelijkertijd met die verhuizing, wordt de naam van het museum veranderd in Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. In de zomer van 2010 is gestart met nieuwbouw en na verwachting zal eind 2012 het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch ontstaan.

Locatie

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, gelegen in de provincie Noord Brabant is momenteel nog gevestigd in het Bossche Paleiskwartier en vanwege de centrale ligging in het land goed met de auto en het openbaar vervoer te bereiken. Er is volop parkeergelegenheid en het museum ligt nabij het NS Station ’s-Hertogenbosch Centraal.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen in het Stedelijk Museum ‘s- Hertogenbosch wisseltentoonstellingen bezichtigen. Deze exposities laten alle aspecten van de hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zien. Maandelijks worden er gratis rondleidingen gegeven op de zondagmiddag, waarvoor bezoekers zich kunnen opgeven. Daarnaast beschikt het museum over een kunstbibliotheek met een schat aan literatuur over moderne en hedendaagse kunst en over een gezellig museumcafé, waar bezoekers terecht kunnen voor een kleine versnapering en een drankje.

Voor kinderen is het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch ook een boeiende belevenis. Zij leren onder deskundige begeleiding te kijken naar kunstwerken en kunnen daarna het atelier in om zelf een kunstwerk te gaan maken. Ook voor scholen zijn er speciale lespakketten samengesteld met als doel het leren kijken, ontdekken, verbeelden en associëren van kunst. Tot slot is het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch eveneens een originele plek voor vergaderingen, productpresentaties, congressen en meer.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling