Introductie

De meekrap is een plant die tot aan het eind van de negentiende eeuw geteeld werd voor de rode kleurstof alizarine. Vooral de Zeeuwse kleigronden bleken een goede voedingsbodem voor de meekrap. Technologische vooruitgang bracht echter een abrupt einde aan de teelt. Door de uitvinding van een synthetische manier om alizarine te verkrijgen verdween de plant uit het Zeeuwse agrarische landschap. In het Streekmuseum de Meestoof in het Zeeuwse Sint-Annaland wordt de herinnering aan de hoogtijdagen van de meekrapteelt echter nog levend gehouden. Daarnaast is er in dit streekmuseum ook aandacht voor andere ambachten als visserij, melkerij en kaasmakerij en neemt ook de typische Tholense klederdracht een prominente plaats in. Een verrassend museum over een bijzondere Nederlandse streek.

Ga naar de website van Streekmuseum De Meestoof

Historie en populariteit

Een gemeentelijke herindeling in 1973 heeft de basis gelegd voor Streekmuseum de Meestoof. Het gemeentehuis van Sint-Annaland werd overbodig en een nieuwe bestemming was er niet. Tot het idee ontstond om het culturele erfgoed van Tholen en het nabijgelegen Sint-Philipsland te bewaren voor het nageslacht. Inmiddels is het museum flink uitgebreid, zodat de diverse vaste tentoonstellingen allemaal een vaste plek hebben weten te bemachtigen.

Locatie

Buiten Streekmuseum de Meestoof om is er in Sint-Annaland niet bijster veel te beleven. Dit geldt zeker niet voor de stad Tholen, gelegen even ten westen van het dorp. Vooral het historische centrum van Tholen spreekt tot de verbeelding. Niet voor niets dat het centrum binnen de vesten is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. De basiliek en het stadhuis zijn bezienswaardigheden die je bij een bezoek aan Tholen niet mag missen. Let ook op de carillonklok van het stadhuis. Dat is namelijk de oudste van ons land. Watersporters, duikfanaten en vogelliefhebbers zijn in Tholen eveneens aan het juiste adres.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie worden er ook met enige regelmaat wisselende exposities ingericht. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie omtrent lopende en verwachte exposities. Het museum is overigens alleen in het toeristenseizoen geopend. Ook voor actuele openingstijden biedt de website uitkomst.

Stats & tags


Sint-Annaland, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling