Introductie
Bestuurlijk falen is van alle tijden blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de Berenkuil in Maastricht. Als het plaatselijk bestuur in 1919, geïnspireerd door een Hamburgs circus dat op dat moment de Zuid-Limburgse stad bezoekt, besluit tot de aankoop van twee beren, klinkt er veel gemor. Vooral de aankoopprijs van 1350 gulden, in die tijd een klein kapitaal, leidt tot wrevel onder de burgers. Dezelfde burgers worden echter gerustgesteld met de boodschap dat dit een investering betreft die zich zelf zal terugverdienen, met de beren zal immers gefokt gaan worden en de nakomelingen zullen voor veel geld doorverkocht worden. Als in september 1920 de beren voet zetten aan Zuid-Limburgse wal laait het protest echter in alle hevigheid weer op. Want wat blijkt: met Pol en Max heeft Maastricht twee mannetjesberen in zijn bezit. Inmiddels zijn er in de Berenkuil gelukkig geen beren meer te vinden, maar biedt de kooi onderdak aan een kunstwerk van Michel Huisman dat luistert naar de opluisterende naam ‘de halfautomatische troostmachine’.
Ga naar de website van Berenkuil Maastricht
Historie en populariteit
Het kunstwerk ‘de halfautomatische troostmachine’ is 24 uur per dag te aanschouwen. Helaas is het kunstwerk aan vandalisme en diefstal onderhevig en kan het daarom gebeuren dat het kunstwerk niet volledig in tact is.
Locatie
Wie als toerist terecht komt in het Stadspark van Maastricht en daarbij ook op de Berenkuil stuit is of verdwaald of heeft de vele prachtige gebouwen die doen herinneren aan langst vervlogen tijden reeds gezien. Want als er iets is waarom Maastricht bekend staat, dan is het wel zijn prachtige historische centrum waaruit een ieder kan opmaken waarom Maastricht als de oudste stad van Nederland. Enkele bekende bouwwerken die je niet mag missen zijn de Sint-Servaasbrug, de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, het stadhuis en natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Maar vergeet in Maastricht ook niet aan je culinaire trekken te komen. Want als echte terrasstad leent de Limburgse hoofdstad zich uitstekend voor een hapje en een drankje op een van de vele pleinen.
Programma / activiteiten
Vanaf 1920 tot 1993 hebben er beren gewoond in de Berenkuil. Nu is het haast ondenkbaar dat slechts twintig jaar geleden er nog beren gehouden werden in deze kooi in het stadspark van Maastricht. Met het vertrek van beer Jo naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen verloor de Berenkuil zijn oorspronkelijke functie en kon het plaats bieden aan een diervriendelijker initiatief. Met zijn kunstwerk ‘de halfautomatische troostmachine’ wil kunstenaar Michel Huisman de bezoeker attent maken op het feit dat vele dieren met uitsterven bedreigd worden. En alleen een beeld van beer Jo, naast de kooi zittend op een bankje, herinnert nog aan de tijd dat Maastrichtenaren beren hielden te hunner vermaak.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 2.840
Maastricht, Limburg, NederlandKunstmusea, Musea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!