Introductie
Vrijheid is een zeer kostbaar goed, dat helaas niet vanzelfsprekend is. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland wil met name jongeren leren over de Tweede Wereldoorlog en de gebeurtenissen in Nederlands-Indië tussen 1945 tot 1948. Daarbij staat Zeeland en de Zeeuwse deelname centraal. Het museum is tot stand gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Voor scholieren heeft het museum speciale lesprogramma’s ontwikkeld, zodat zij zoveel mogelijk kunnen opsteken van hun bezoek. Maar natuurlijk zijn ook volwassenen van harte welkom. In het museum leert u over de verhalen van de Zeeuwen in oorlogstijd. Een indrukwekkende geschiedenis die niet mag worden vergeten.
Ga naar de website van Bevrijdingsmuseum Zeeland
Historie en populariteit
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is betrekkelijk jong. Prinses Margriet mocht op 30 oktober 2009 het museum openen. Maar de collectie van het museum is al veel ouder. Een groot deel ervan is afkomstig van het vroegere Museum Infatuate. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland trekt niet alleen veel bezoekers uit Nederland, maar er komen ook regelmatig bezoekers naar het museum uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Vaak gaat het om nabestaanden die geïnteresseerd zijn in de handelingen van hun broer, vader of opa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke doelgroep voor het museum is jeugd. Zij krijgen een beeld van de samenleving ten tijde van de oorlog.
Locatie
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland bevindt zich op het adres Coudorp 41 in Nieuwdorp, een dorp met ongeveer 1200 inwoners in de gemeente Borsele. Het museum beschikt zelf over vijf parkeerplaatsen, waaronder 1 invalidenparkeerplek. Wanneer deze vol zijn, kunt u uw auto parkeren op het Oranjeplein. Vanaf hier is het ongeveer 300 meter lopen naar het museum.
Programma / activiteiten
Een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland begint in de ontvangstruimte, waar ook de museumwinkel is. In deze ruimte maakt u kennis met Kees Sinke, die in 1939 opgeroepen werd en afscheid nam van zijn moeder. Zijn verhaal vormt de rode draad tijdens uw bezoek. Vervolgens wordt u naar de filmzaal in de kelder geleid, waar u een indrukwekkende film te zien krijgt. Daarna vervolgt u uw weg naar boven. Langzaam wordt u naar de bevrijding geleid. In de vaste expositie neemt de belangrijke Slag om de Schelde van eind 1944 een centrale plaats in. Bij de bevrijding van Nederland heeft deze vergeten slag een sleutelrol gespeeld. Naast de vaste expositie organiseert het museum regelmatig wisselende exposities over verschillende thema’s. In het museumcafé kunt u terecht een drankje en een hapje.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.129
Nieuwdorp, Zeeland, NederlandMusea, Oorlogsmusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!