Introductie
Carnaval is een uitbundig volksfeest, een van oorsprong katholiek feest dat in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag wordt gevierd. Traditioneel duurt het feest van zondag tot de Vastenavond, dinsdagavond. Om middernacht vangt vervolgens de 40 dagen vastentijd tot Pasen aan. Werd carnaval vroeger alleen in het zuiden gevierd, vandaag de dag wordt het volksfeest tevens in andere delen van Nederland uitbundig gevierd, zowel door katholieken als door niet-katholieken.
Ga naar de website van Carnaval
Historie en populariteit
Tijdens de carnavalsdagen wordt er gedronken, gehost, verkleden carnavalsvierders zich en zijn er optochten met prachtige praalwagens. Al op de elfde van de elfde, gekkendag genaamd, begint men met de voorbereidingen. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt het dagelijks leven stil tijdens Carnaval en wordt de macht van de burgerlijke autoriteiten voor even overgenomen door de Prinsen Carnaval. Daarnaast veranderen tal van zalen in feestlocaties en neemt de feestroes bezit van de straten.
Locatie
Carnaval was van oudsher een eetfestijn, omdat het de laatste kans was om flink te eten voordat de vastentijd begon. Vermoed wordt dat de uitdrukking afstamt van het Latijnse carne vale, dat afscheid van het vlees betekend. Het feest bestond naar alle waarschijnlijk al langer dan de traditie. De Romeinen vierden eeuwen geleden al een feest dat veel overeenkomsten vertoont met het carnaval van vandaag de dag, zoals de vermommingen, optochten en de drink- en eetgelagen. Het feest wordt in vele landen gevierd en is ook in ons land bijzonder populair, met name in het zuiden.
Programma / activiteiten
Carnaval wordt in vele steden en dorpen in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland gevierd. Maar ook in plaatsen in andere delen van Nederland wordt aan carnaval gedaan, waaronder: Ter Apel, Losser, Oldenzaal en Delft.
Carnaval in Nederland kent twee soorten, namelijk het Bourgondisch- en Rijnlands carnaval. De eerste soort is hoofdzakelijk voortgekomen uit de traditionele eetfeesten en bij deze viering worden tevens alle stedennamen veranderd in speciale carnavalsnamen. De Rijnlandse variant is van het Keulse feest een afgeleide. Het feest duurt officieel drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar vaak vinden er al tal van feestelijke activiteiten plaats tussen 11 november, de start van het seizoen, en het eigenlijke feest.
Tradities rondom het feest zijn de Prinsen Carnaval, de dweilorkesten, de carnavalsoptochten, de betogen in dialect, de uitgebreide verkleedkostuums en de carnavalsverenigingen die ook mede de feesten tijdens Carnaval in hun dorp of stad organiseren.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.312
Landelijk, NederlandEvenementen, Februari |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!