Introductie
Al 130 jaar biedt het Fries Museum zijn bezoekers een inkijkje in de Friese geschiedenis, kunst en cultuur. Nu nog is het museum te vinden op het oude adres aan de Turfmarkt, maar voor 2013 staat de verhuizing naar het nieuwe onderkomen op het Zaailand.
Ga naar de website van Fries Museum
Historie en populariteit
Op 13 april 1881 opende het Fries Museum, toen nog ‘het Museum’ genoemd, voor de eerste maal zijn deuren. Het Provinciaal Friesch Genootschap ter Beoefening van Friesche Geschied-, Oudheid- en Taalkunde was de drijvende kracht achter het museum. Sinds die tijd zijn talrijke belangrijke personen, gebeurtenissen, kunstwerken of perioden uit de Friese cultuur en geschiedenis geëerd met één of meerdere tentoonstellingen. Jaarlijks trekt het museum rond de 60.000 bezoekers.
Locatie
De huidige locatie aan de Turfmarkt bestaat uit twee monumenten die middels een tunnel met elkaar zijn verbonden. De bouw van het nieuwe museum op het Zaailand is inmiddels van start gegaan. De nieuwbouw wordt mede gefinancierd uit de nalatenschap van de in 2001 overleden architect Abe Bonnema. Hij liet een bedrag van 18 miljoen euro na voor dit doeleinde. Het ontwerp van het nieuw Fries Museum komt van de hand van Hubert-Jan Henket, bekend van onder andere de Wintertuin van de Hortus Botanicus in Leiden. Henket werkt samen met Bonnema Architecten, het bureau van de overleden architect.
Programma / activiteiten
Het Fries Museum heeft wisselende tentoonstellingen. Tot het einde van het jaar kunnen de bezoekers in het museum terecht voor bekende en onbekende Friese verhalen. Uiteraard speelt Fries krijgsheer, vrijheidsstrijder en volksheld Grutte Pier in één van die verhalen een belangrijke rol. Maar ook het leven van de Leeuwardense Griet Zelle, die over de hele wereld bekend is als Mata Hari, wordt breed uitgemeten. Diegenen die nieuwsgierig zijn naar de echte waarheid achter Mata Hari doen er verstandig aan het Fries Museum in 2017 opnieuw met een bezoekje te vereren. In dat jaar wordt het Franse gerechtsdossier over de voor spionage ter dood veroordeelde Leeuwardense openbaar gemaakt.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.150
Leeuwarden, Friesland, NederlandMusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!