Introductie
Het eerste in Nederland geproduceerde porselein werd in de periode 1759-1768 in het Noord-Hollandse Weesp geproduceerd. Niet zo verwonderlijk dus dat het leeuwendeel van de collectie uit porselein bestaat. Weesper porselein, Loosdrechts porselein en Amstel porselein, allemaal uit de achttiende eeuw en allemaal van grote schoonheid en hoogwaardige kwaliteit. Maar naast veel porselein biedt het museum zijn bezoekers nog meer. Zo kun je je een beeld vormen van de geschiedenis van Weesp, de industrie van Weesp, de gilden van de stad en de kloosters en is er een groot aantal archeologische vondsten uit de regio te bewonderen. Tenslotte eert het museum Coenraad Johannes van Houten. De uitvinder van de oplosbare cacao kocht in 1850 een bedrijfspand in Weesp om daar zijn cacaopoederimperium verder uit te bouwen.
Ga naar de website van Gemeentemuseum Weesp
Historie en populariteit
Het gemeentemuseum is gevestigd in het Stadhuis van Weesp. Het is gehuisvest op de tweede verdieping van het statige gebouw dat van 1772 tot 1776 in neoclassicistische stijl is gebouwd. Architect van het gebouw was Jacob Otten Husly. Naast de bestuursfunctie diende het gebouw ook als rechtszaal.
Locatie
In Weesp zelf is er naast het museum voldoende te beleven. Zo zijn er nog delen van de vestingwerken van de stad zichtbaar, onder andere het torenfort uit 1861 en de vestingwallen. En ook een fietstocht naar het naastgelegen Muiden is een mogelijkheid om een bezoek aan het gemeentemuseum mee uit te breiden. Muiden is vooral bekend om het Muiderslot, een in zeer goede staat verkerend kasteel uit de Middeleeuwen. Een van ’s lands bekendste dichters, Pieter Corneliszoon Hooft, heeft het Muiderslot veertig jaar bewoond. En met enige regelmaat ontving hij er vrienden als Bredero, Joost van den Vondel en Constantijn Huygens. Deze ontmoetingen leidden tot het ontstaan van de Muiderkring, een vriendenkring van vooraanstaande kunstenaars.
Programma / activiteiten
Het Gemeentemuseum Weesp is geopend van dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt twee euro.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 890
Weesp, Noord-Holland, NederlandMusea, Stedelijke Musea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!