Introductie

Een bijzonder stadje met een bijzondere geschiedenis, dat is Elburg. Dankzij de welvaart die de stad verkreeg ten tijde van de Hanze zag Elburg kans de continue dreiging van de Zuiderzee wel op een heel bijzondere manier aan te pakken. Notabelen uit die tijd besloten de stad eind veertiende eeuw gewoon elders opnieuw te bouwen, ditmaal als vestingstad. Na realisatie van de nieuwe stad in 1396 stond de kerk echter nog steeds buiten de stadsmuren. Pas nadat de bisschop in 1397 toestemming gaf voor de bouw van een nieuwe kerk, kreeg Elburg een godshuis binnen de grachten. Doordat er alleen in het oosten van de vestingstad nog ruimte was, werd daar de kerk gebouwd. En daarmee is de Grote of Sint-Nicolaaskerk een van de weinige kerken in ons land die niet centraal in het historisch centrum staat.

Ga naar de website van Grote of Sint Nicolaaskerk Elburg

Historie en populariteit

Kennelijk hadden de bewoners van Elburg haast met de bouw van een nieuwe kerk, hetgeen de kwaliteit van het bouwwerk an sich niet ten goede kwam. Reeds een halve eeuw later onderging de Sint-Nicolaaskerk zijn eerste renovatie. Tijdens een fikse onweersbui in 1693 werd de torenspits getroffen door bliksem en brandde af. De toren is nooit herbouwd, met als gevolg dat de Grote Kerk het moet doen met een plat dak, dat de kerk echter wel een bijzondere aanblik geeft. Tijdens meer recentelijke restauraties in de jaren zeventig is een aantal prachtige fresco’s tevoorschijn gehaald.

Locatie

Elburg zelf is al een museum op zich. Het bijzonder pittoreske vestingstadje is een zeer populaire toeristische bestemming. Niet zo verwonderlijk, want nergens anders in ons land zijn op een zo klein oppervlak zo veel monumenten te bezichtigen. Enkele andere bijzondere gebouwen in Elburg zijn onder andere de markante Vischpoort en het Arent Thoe Boecophuis, vernoemd naar de tekenaar van het ‘nieuwe’ Elburg.

Programma / activiteiten

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is gedurende het gehele zomerseizoen te bezichtigen. De kerktoren is in die periode eveneens te beklimmen. Beklimmers van de toren zien hun inspanning beloond met een fantastisch uitzicht over Elburg, het Veluwemeer en de Veluwe zelf.

Stats & tags


Elburg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling