Introductie

Ervaar hoe Zeeland er oorspronkelijk uit heeft gezien. Het Zeeuwse oerland, de delta van Schelde, Maas en Rijn, eeuwenlang overgeleverd aan de grillen van het water. Tot de dertiende eeuw was ook het gebied dat nu bekend staat als ‘het verdronken land van Saefthinge’ Zeeuws oerland. Slikken, platen en schorren, doorsneden met geulen van krachtig stromend water. Tussen toen en nu ligt een tijd van polderen, ontpolderen, polderen en weer ontpolderen. Met als gevolg dat ‘het verdronken land van Saeftinghe’ zoals het er nu bij ligt, de bezoeker een mooi geohistorisch beeld geeft van het Zeeland van ooit.

Ga naar de website van Het Verdronken land van Saeftinghe

Historie en populariteit

Zoals gezegd was men in de dertiende eeuw begonnen met polderen van het land van Saeftinghe. De grond was zeer vruchtbaar en tot 1570 verdienden de mensen er hun geld met turfsteken en landbouw. De Allerheiligenvloed maakte abrupt een einde aan de weelde. Later werden de dijken ook nog eens vanuit strategisch oogpunt doorgestoken teneinde de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog te dwarsbomen. Daarmee verdwenen ook de laatste stukjes land onder water. Vanaf de zeventiende eeuw werden delen van het verdronken land opnieuw ingepolderd. De laatste polder die werd ingepolderd was de Hedwigepolder in 1907. Amper honderd jaar later is deze polder al weer teruggegeven aan de natuur, vele valse beloften van de veel geblaat weinig wol politicus Henk Bleker ten spijt. De vele ganzen, smienten, bergeenden, pijlstaarten en lepelaars die dit gebied bevolken zijn de voormalig staatsecretaris echter eeuwig dankbaar.

Locatie

Liefhebbers van natuur kunnen met gemak hun dagen vullen op ‘het verdronken land van Seaftinghe’. Voor wie de natuur toch wil combineren met iets anders zijn er voldoende mogelijkheden. Even ten zuiden van Saeftinghe ligt de haven van Antwerpen. Over de Schelde is het een komen en gaan van grote imposante schepen. Slechts een paar kilometer in zuidwestelijke richting ligt de meest Vlaamse stad van Nederland, Hulst. Een pittoresk vestingstadje met een heerlijke Vlaamse joie de vivre.

Programma / activiteiten

Van de in totaal 3600 hectare is ‘slechts’ 300 hectare van ‘het verdronken land van Saeftinghe’ vrij toegankelijk. Onder begeleiding van een ervaren gids is het echter ook mogelijk de rest van het verdronken land te bewonderen.

Stats & tags


Nieuw Namen, Zeeland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling