Introductie
Na de Tweede Wereldoorlog viel de gehele wereld ten prooi aan de Koude Oorlog. Een oorlog waarin de bom gelukkig nooit gebarsten is, maar die wel zijn sporen heeft nagelaten. Ook in Nederland en wel in het bijzonder rondom de IJssel tussen Deventer en Olst. Hier werd tussen 1951 en 1954 de IJssellinie gerealiseerd, een verdedigingslinie die de eventuele opmars van het ‘Rode Gevaar’ uit het oosten moest stopzetten, of in ieder geval ernstig vertragen door grote stukken land onder water te zetten. Hoewel reeds halverwege de jaren zestig ontmanteld, was de IJssellinie tot 1990 groot geheim. Tegenwoordig is er niets geheimzinnigs meer aan, maar daarom is de IJssellinie niet minder indrukwekkend. Een bezoek aan de diverse onderdelen van deze imposante, maar gelukkig nooit in werking gezette, verdedigingsconstructie is een bijzondere ervaring.
Ga naar de website van IJssellinie
Historie en populariteit
De dreiging van een oorlog tussen het ‘westen’ en het ‘oosten’ vormde de directe aanleiding voor de bouw van de IJssellinie. De IJssellinie was een van de drie plekken waar verplaatsbare dammen de stroming van de rivier moesten blokkeren om zo grote dele land onder water te zetten. De andere plekken waar volledige afdamming zou plaats vinden waren de Neder-Rijn bij Arnhem en de Waal bij Bemmel. Uiteindelijk werd de IJssellinie in 1964 opgeheven, nadat de verdedigingslinie door de vorming van een Duits beroepsleger naar het oosten was opgeschoven.
Locatie
Het gebied rond de IJssel waar zich de bouwwerken van de IJssellinie bevinden is niet alleen bijzonder vanwege de militair historische waarde. Ook qua natuurschoon is het een prachtig gebied, veel bejubeld en bezongen. De IJssel meandert hier als een kalme stroom langs oervers en uiterwaarden. Uiterwaarden die bij een normale waterstand prima te bewandelen zijn. Even ten zuiden van de IJssellinie ligt de prachtige Hanzestad Deventer, dat met zijn zeer goed geconserveerde historische binnenstad een prima aanvulling is op een bezoek aan de IJssellinie.
Programma / activiteiten
Van maart tot en met oktober zijn het noodhospitaal en de commandobunker die behoren tot de IJssellinie geopend voor publiek. Voor groepen groter dan tien personen zijn het hele jaar door op afspraak rondleidingen mogelijk.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.298
Olst, Overijssel, NederlandMusea, Oorlogsmusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!