Introductie
Midden in Brabant ligt Kamp Vught, één van de drie concentratiekampen in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal werden er vanaf 1943 ruim 31.000 mensen in Kamp Vught gedetineerd. De eerste gevangenen hebben nog mee moeten helpen aan de bouw van het kamp. In het kamp zelf zijn zeker 749 mensen om het leven gekomen.
Ga naar de website van Nationaal Monument Kamp Vught
Historie en populariteit
Met de bouw van Kamp Vught, dat in het Duits bekend stond onder de naam Konzentrationslager Herzogenbusch, wordt in 1942 begonnen. De eerste gevangenen kwamen over uit Amersfoort en moesten afgebeuld en uitgehongerd mee werken aan de afbouw van hun eigen gevangenis. De miserabele omstandigheden waaronder dit gebeurde kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven. Tussen januari 1943 en september 1944 werden er 31.000 mensen opgesloten op Kamp Vught. Onder hen 12.000 Joden. Daarnaast werd Kamp Vught gebruikt voor de opsluiting van politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma, zwarthandelaren, zwervers, Jehova’s Getuigen en vele andere andersdenkenden.
Locatie
Vrijwel direct na de aankomst van de geallieerden in 1944 kreeg het terrein een nieuwe bestemming. Duizenden NSB’ers en collaborateurs worden er vastgezet. Tegenwoordig bevinden zich op het 350.000 vierkante meter grote terrein van het voormalige Kamp Vught een gevangenis, twee kazernes, de Molukse woonwijk Lunetten en het Nationaal Monument Kamp Vught.
Programma / activiteiten
Voor zowel volwassen als voor scholieren zijn er diverse programma’s ontwikkeld. Volwassen kunnen bij het Nationaal Momunent Kamp Vught een rondleiding boeken, waarbij het mogelijk is zelf extra onderdelen toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is een wandeling op eigen gelegenheid naar de fusilladeplaats van Kamp Vught. Deze ligt op zo’n vijftien minuten lopen van het kamp. Op de fusilladeplaats staat een gedenkteken met daarop de namen van de 329 mannen die hier zijn doodgeschoten.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 966
Vught, Noord-Brabant, NederlandMusea, Oorlogsmusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!