Introductie
Hier vindt u de Koninklijke grafkelders. Leden van het Koninklijk Huis worden hier sinds 1584 begraven. De Nieuwe Kerk in Delft heeft onder andere prachtige gebrandschilderde ramen, gedenktekens, een orgel en een bijzonder rijk verleden.
Ga naar de website van Nieuwe Kerk Delft
Historie en populariteit
Een visioen van een bedelaar op de Markt in Delft, was aanleiding voor de bouw van de Nieuwe Kerk. Deze man -broeder Symon- beleeft dit visioen samen met Jan Col die hem wat eten brengt. Beiden zien op dat moment een gouden kerk, gewijd aan Maria. Symon sterft, terwijl Jan Col dertig jaar lang een teken van God krijgt op diezelfde dag in januari. Hij zet zich om, op de plek die Symon heeft aangewezen, een kerk te laten realiseren. Het jaarlijkse visioen van Col stopt, wanneer de kerk es gerealiseerd en is ingewijd. De houten kerk, die de naam Nieuwe Kerk kreeg, was gewijd aan Maria. Tot 1420 stond het houten godshuis -de tweede parochiekerk van Delft- op de Markt. Vanaf 1396 werd er gebouwd aan een stenen basiliek en werd Sint Ursula de tweede beschermheilige. Er ontstond een laatgotische kruisbasiliek waarbij symboliek voorop stond. Zo verwijzen de twaalf zuilen van het koor naar de twaalf apostelen; de kruisvorm van de kerk naar Christus. De zuilen in het schip staan voor de zestien profeten en de vieringpijlers voor de evangelisten. De houten noodkerk werd opgeslokt door de bouw van de grote kerk. Door een misberekening kwam de fundering te dicht tegen het houten gebouw aan. Hierdoor ontstond de buiging die je nog altijd kunt zien in de wand van het dwarsschip. Na drie bouwfasen, was de Nieuwe Kerk ‘klaar’ De laatste aanpassing in die periode was de bouw van de toren, welke op 6 september 1496 klaar was. Nog geen vijftig jaar later brandde de toren gedeeltelijk af door blikseminslag. Een deel van het dak stortte in. Tijdens de brand gingen de klokken, de gebrandschilderde ramen en de orgels in vlammen op. Net als bijna alles wat ten westen van de kerk stond. Ook de Nieuwe Kerk ontsprong de beeldenstorm niet. Het enige wat nog zichtbaar is uit de Rooms Katholieke periode, is beschadigd beeldhouwwerk. Sinds 1572 is het gebouw in handen van de Hervormde Kerk. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, ontplofte een kruithuis in Delft. Door die explosie op 12 oktober 1654 werd de rest van de gebrandschilderde ramen en de daken vernield. Ruim drie eeuwen later werden de ramen teruggebracht. Het eerste lid van het Koninklijk Huis wat hier werd begraven was prins Willem van Oranje. Toen hij in 1584 werd vermoord, kon hij niet in Breda begraven worden vanwege de Spanjaarden die daar nog zaten. Hij werd begraven in de stad waar hij stierf.
Locatie
Op een loopafstand van 10 minuten vanaf station Delft ligt de Nieuwe Kerk. Met de auto is de kerk goed bereikbaar. Bezoekt u de Nieuwe Kerk, neem dan ook zeker een kijkje in de Oude Kerk en de historische binnenstad van Delft. Uw toegangsbewijs geldt voor beide kerken.
Programma / activiteiten
De Nieuwe Kerk in Delft is een gebouw met een bewogen geschiedenis. Dit is ook de plek waar leden van het Koninklijk Huis te ruste worden gelegd. U ziet hier gebrandschilderde ramen. Bijzonder is dat deze -naast de traditionele religieuze taferelen- veel vertellen over ons Koningshuis en de Nederlandse geschiedenis. Wanneer het weer het toelaat kunt u ook een kijkje nemen in de toren; een klim van 356 treden. De kerk heeft verder een orgel, een carillon en gedenktekens. Bezoekers kunnen alle dagen terecht, behalve op zondag. De Nieuwe Kerk is nog altijd in gebruik. Tijdens speciale diensten (trouwen, overlijden, etc.) is de kerk gesloten voor publiek. Bewaar uw entreebewijs goed, want deze is ook geldig in de Oude Kerk van Delft (indien geopend op de dag van aankoop kaartje).
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 2.224
Delft, Zuid-Holland, NederlandCultuur, Kerken |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!