Introductie
Met een beetje fantasie waant u zich bij Ruine van Brederode zo’n 900 jaar terug in de tijd. Het complex bestaat uit een vierkante hoofdburcht, een smalle voorburcht, diverse torens, grachten, muren en een poortgebouw. Decor voor allerlei activiteiten.
Ga naar de website van Ruïne van Brederode
Historie en populariteit
Rond 1292 was de burcht van Brederode af na een bouwperiode van bijna tien jaar. Het kasteel werd gebouwd door en voor Willem de Eerste Heer van Brederode. Het verdedigingswerk was tevens bedoeld als woning. In 1351 het kasteel belegerd door de Hoek Gijsbrecht van Nijenrode, waarbij het zwaar beschadigd werd. Daarop werd de burcht gesloopt. halverwege de veertiende eeuw verrees een nieuwe burcht, op de oude funderingen. In 1426 werd het voor een tweede maal verwoest. Ditmaal door Haarlemse poorters. Gedeeltelijk herstel van het bouwwerk volgde in 1461. De Spanjaarden plunderden de burcht van Brederode ruim een eeuw later, waarna zij brand stichtten. De vijand die volgde was het stuifzand van de Kennemerduinen. Na eeuwen van verval kwam het vestingwerk in handen van het Rijk. Wat volgde was een periode van onderzoek, die vanaf 1862 bijna anderhalve eeuw duurde. Het Rijk heeft Brederode waar mogelijk hersteld. Sinds september 2010 heeft de Rijksgebouwendienst de herstelwerkzaamheden weer opgepakt. De restauratie duurt drie jaar.
Locatie
De Ruïne van Brederode ligt vlakbij de Kennemerduinen, ten noorden van Bloemendaal. De verbinding met het openbaar vervoer is prima. U loopt in 10 minuten van station Sanspoort-Zuid naar de burcht. Met de auto is het bouwwerk ook goed te bereiken. u kunt uw bezoek aan de ruïne combineren met een uitstapje naar het strand of natuurgebied Kennemerland.
Programma / activiteiten
De Ruine van Brederode is het restant van een burcht gebouwd vanaf 1282. Het kasteel is gebouwd op twee eilanden, welke zijn omsloten door een verdedigingsgordel. Een brug leidt u naar de hoge toegangspoort, vanwaar u een andere wereld betreedt. De poort is onderdeel van de voorburcht, waar ook de dienstwoning zich bevindt. Verderop de imposante hoofdburcht. Hier zijn de restanten van de drie hoektorens en de ronde toren te zien. Het middeleeuwse binnenplein is regelmatig het decor van activiteiten en evenementen. Zo landt hier bijvoorbeeld het jaarlijkse Kennemer verhalenfestival. Voor de kinderen zijn er ook vaak leuke dingen te doen en te zien, zoals een dieren-opera, middeleeuwse spelen of levende geschiedenisvoorstellingen. Verder zijn er diverse wisseltentoonstellingen, theatergroepen en verhalenvertellers die soms het verleden tot leven brengen. Het kasteel is open van 1 maart tot en met oktober, op woensdag tot en met zondag.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.275
Santpoort-Zuid, Noord-Holland, NederlandCultuur, Kastelen |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!