Introductie
Het Watersnoodmuseum biedt bezoekers de gelegenheid om een indruk te krijgen van de watersnoodramp van 1 februari 1953 en de periode erna. Het museum bestaat uit vier caissons, die onderling met elkaar verbonden zijn en die elk dienen als expositieruimte. In caisson 1 worden de feiten van de watersnoodramp weergegeven en in caisson 2 staan de emoties en de mens centraal. In caisson 3 wordt inzicht gegeven in de wederopbouw en caisson 4 biedt bezoekers een blik in de toekomst, waarin uitdagingen op het gebied van waterbeheersing en de oplossingen daarvoor centraal staan.
Ga naar de website van Watersnoodmuseum
Historie en populariteit
Aan het einde van deze expositieruimte is een museumwinkel gevestigd. Hier kan men ook informatie vinden over het buitengebied dat is samengesteld door Staatsbosbeheer en Nationaal Park Oosterschelde.
Locatie
Het Watersnoodmuseum is officieel geopend op 2 april 2001. Er waren al eerder pogingen ondernomen om een museum op te richten, maar pas na de veertigjarige herdenking in 1993 werden er concrete initiatieven ontwikkeld en ontstond er een werkgroep, die er in 1997 in is geslaagd om het project concreet vorm te geven. Een eerste proefopening heeft plaatsgevonden in 2000, waarna de deuren officieel voor het publiek opengingen op 2 april 2001. Vele bezoekers uit binnen- en buitenland brengen Het Watersnoodmuseum jaarlijks een bezoek.
Programma / activiteiten
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in Ouwerkerk, in de provincie Zeeland en is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Bezoekers kunnen hier zodoende alleen met eigen vervoer of georganiseerd komen.
Het Watersnoodmuseum heeft als doelstelling educatieve programma’s te ontwikkelen. Er zijn dan ook voor iedere groep in het onderwijs speciale lespakketten samengesteld. Kinderen, die op individuele basis met hun ouders het museum bezoeken kunnen een speurtocht volgen in het museum, waarbij er een lijst met vragen wordt meegegeven. Groepen vanaf vijftien personen kunnen in aanmerking komen voor een rondleiding, waarbij er voor een kopje koffie of thee met gebak kan worden gezorgd.
De bibliotheek bevat vele artikelen en foto’s van de ramp, gerangschikt naar plaats. Er zijn eveneens dvd’s en cd’s waar bezoekers op afspraak naar de indrukwekkende beelden kunnen kijken of deze kunnen beluisteren. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd in het museum, zoals de Monumentendag, muzikale theatervoorstellingen en aangrijpende toneeluitvoeringen. Kortom, iets wat nooit vergeten mag worden, is allemaal terug te zien in Het Watersnoodmuseum
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.132
Ouwerkerk, Zeeland, NederlandCultuurhistorische Musea, Musea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!