Introductie
Met een historie die rijkt tot in de vijfde eeuw is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek de oudste kerk van Maastricht en daarmee één van de oudste kerken van ons land. Van de oorspronkelijke bebouwing is er echter niets overgebleven. Maar het huidige bouwwerk, dat dateert uit de elfde eeuw, is zeker niet minder bijzonder. En de notering in de lijst van de top 100 der Nederlandse Unescomonumenten is daar een bewijs van.
Ga naar de website van Onze-lieve-vrouwebasiliek Maastricht
Historie en populariteit
Grotendeels dateert de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zoals die er nu staat uit de elfde eeuw. De bovenste verdieping van het Westwerk, het meest in het oog springende deel van de basiliek, is er in de twaalfde verdieping bovenop gebouwd. Overigens is ook bij de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek de hand van Nederlands grootste architect te bewonderen. Pierre Cuypers, vooral bekend van het Amsterdamse Rijksmuseum en van het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station heeft eind negentiende eeuw een restauratie uitgevoerd waarbij vooral oorspronkelijke romaanse kenmerken werden teruggebracht.
Locatie
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek geldt als een van de meest in het oog springende bouwwerken van Maastricht. Maar de oudste stad van Nederland herbergt nog een groot aantal andere bijzondere gebouwen die allen gezamenlijk van Maastricht een levendig openluchtmuseum maken. De Sint-Servaasbrug uit de dertiende eeuw is slechts een van de vele voorbeelden. Andere bouwwerken in Maastricht die je tijdens een stadswandeling bezocht moet hebben zijn het stadhuis, de Helpoort, de Sint Servaasbasiliek en het Spaans Gouvernement. Maar Maastricht staat niet alleen bekend vanwege het historische karakter van de stad, maar ook vanwege de enorme gastvrijheid waarmee de stad zijn bezoekers ontvangt. Gezellig een borrel drinken op een van de vele knusse terrasjes, culinair genieten in een van de vele toprestaurants of heerlijk shoppen in de winkelstraten die zich kenmerken door het complete aanbod, dat is Maastricht ten voeten uit.
Programma / activiteiten
Om het maximale te halen uit een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek organiseert de kerk tussen Pasen en Allerheiligen (1 november) rondleidingen op zaterdag van 13.30 tot 14.30 uur. Het kerkbestuur raadt echter wel aan van te voren te informeren naar de mogelijkheden.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.087
Maastricht, Limburg, NederlandCultuur, Kerken |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!