Danielle Lemaire – You Know I Am Not There

You Know I Am Not There is een regel uit het liedje Know van de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Hij was in zijn tijd in kleine kring bekend en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Beeldend kunstenaar Danielle Lemaire (Prinsenbeek, 1967) raakte in de ban van de muziek en de persoon van Drake. Ze volgde zijn sporen, verdiepte zich in zijn mystieke belevingswereld en zocht contact met kenners en fans. Haar onderzoek en de tekeningen die hieruit zijn voortgekomen zijn in deze tentoonstelling te zien.

Anno 2020 heeft Nick Drake een ware cultstatus bereikt en is hij uitgegroeid tot één van de belangrijkste singer-songwriters van de twintigste eeuw. Zijn muziek vormt een inspiratiebron voor popgrootheden als Paul Weller, Norah Jones en bekende bands als The Cure, The Black Crowes en R.E.M. Tal van muzikanten coverden zijn liedjes. De drie platen die hij uitbracht, worden telkens herontdekt door een nieuw publiek. De weemoed in zijn liedjes, zijn vroegtijdig overlijden en het schaarse beeld- en geluidsmateriaal nodigen zijn fans uit om de persoonlijkheid van Nick Drake zelf in te vullen. Voor velen van hen belichaamt Nick Drake een nostalgisch verlangen naar een verloren leven en een verdwenen wereld.

Kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire neemt de bezoeker mee in haar persoonlijke zoektocht naar Nick Drake en de schoonheid en de betekenis van zijn muziek. Tegelijkertijd stelt ze vragen over de kwetsbaarheid van de kunstenaar in zijn of haar streven naar authenticiteit, en over de spanning tussen mythe en werkelijkheid. In haar werk speelt ze een geraffineerd spel met aan- en afwezigheid, met waarheid en fantasie.

Tentoonstelling
Danielle Lemaire maakte voor deze tentoonstelling een nieuwe serie tekeningen met bijbehorende muziek. De tekeningen worden gepresenteerd naast brieven, foto’s, bewegend beeld, online gesprekken met ‘Drakeheads’ (fans van Nick Drake) en documentatie over Nick Drake uit haar persoonlijke archief. Rondom de tentoonstelling verschijnt een blog met aanvullende informatie en reacties van fans en publiek. Daarnaast is er een programma met lezingen, films, muzikale interventies en (live) performances op zaal.

Danielle Lemaire
Danielle Lemaire’s werk bestaat uit tekeningen, schilderijen, foto’s, muziekwerken, films, soundperformances en installaties. Ze heeft haar eigen label: Inner Landscapes, waarop ze audiowerken, boeken en prints uitbrengt. Haar werk gaat over (persoonlijke) geschiedenissen die haar intrigeren en die ze tot de bodem uitzoekt of toont de aanwezigheid van de mens in een verlaten ruimte of een leeg landschap. Ze roept daarmee een verlangen op naar tijdloosheid en magie, naar iets wat verdwenen is en toch nog voelbaar.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die Danielle Lemaires tekeningen en haar onderzoek naar Nick Drake op een unieke wijze samenbrengt. De beelden zijn omlijst met essays van Leonor Faber-Jonker, Lieneke Hulshof en Adam Scovell over het kunstenaarschap van Danielle Lemaire, de aantrekkingskracht van Nick Drake en het fascinerende fandom dat deze muzikant omgeeft.

Vormgeving: Jeremy Jansen
Uitgeverij: The Eriskay Connection
Prijs: €32,50, verkrijgbaar in onze museumshop

Blog
In aanvulling op de tentoonstelling heeft het Stedelijk Museum Breda in samenwerking met schrijver Daphne Rieken een blog ontwikkeld waarop het onderzoek naar de mysterieuze Nick Drake doorgaat. Het blog wordt regelmatig aangevuld met verhalen, filmpjes, muziek, interviews, en items uit het onderzoek van Danielle Lemaire. We nodigen iedereen uit hier op te reageren en eigen verhalen in relatie tot Nick Drake of de tentoonstelling van Danielle Lemaire met ons te delen. Kijk op www.youknowiamnotthere.nl

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling