NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance

Onder de titel NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance is vanaf 25 januari 2020 in Amsterdam Noord het werk van 18 Afrikaanse kunstenaars te zien die uiterlijke schijn inzetten voor het vertellen van een dieperliggend verhaal. Met ironie, schoonheid en stijl kantelen ze het imago van Afrika.

Voorbij het beeld
De tentoonstelling brengt veertien Afrikaanse kunstenaars bijeen in een groepstentoonstelling die op het eerste gezicht opvalt door de aandacht voor uiterlijke schijn: alles is kleurrijk, stralend, glad en esthetisch. Bij nader inzien blijkt het verleidelijke oppervlak een instrument om de bezoeker te betrekken bij een dieperliggend verhaal, waarbij een omkering van perspectief plaatsvindt: wit wordt zwart, stigma wordt schoonheid, een sloof blijkt hogepriesteres en ogenschijnlijke voetnoten in de geschiedenis ontpoppen zich als vooraanstaande figuren.

Zelf de regie
De werken spreken zich, direct of indirect, uit over de historische misstanden en actuele problemen die het beeld van Afrika in de media domineren. Maar ze nemen de regie van het beeld over en zetten daarbij een compleet andere toon. Wat de foto’s, video’s en performances in NOW LOOK HERE verbindt is een soeverein spel met clichés en vooroordelen, waarbij humor, schoonheid en optimisme het opnemen tegen de dagelijkse realiteit.

Deelnemende kunstenaars
In deze groepstentoonstelling zijn werken opgenomen van Tabi Bonney (Togo/VS), Blinky Bill (Kenia), Justin Dingwall (Zuid-Afrika), Omar Victor Diop (Senegal), Sunny Dolat & The Nest Collective (Kenia), Samuel Fosso (Kameroen), Bobbin Case & Jan Hoek (Uganda & Nederland), Raquel van Haver (The Netherlands / Colombia), Lola Keyezua (Angola), Osborne Macharia (Kenia), Emo de Medeiros (Benin/Frankrijk), Sethembile Msezane (Zuid-Afrika), Yves Sambu & Sapeurs (Democratische Republiek Congo), Mary Sibande (Zuid- Afrika) Buhlebezwe Siwani (Zuid-Afrika) en Sarah Waiswa (Uganda).

Urenschema

Day 1

-

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling