Peter Bouwmans – Wanneer het water stil is

Met zijn schilderijen, tekeningen, installaties en performances onderzoekt Peter Bouwmans (1977, Goes) hoe de samenleving verandert. Vraagstukken rondom klimaatverandering, het neo kapitalistische systeem en de verdeling van welvaart zijn voor hem drijfveren om kunst te maken. Eerder was zijn abstracte en kleurrijke werk te zien in Raketstart en Practice of Living. 

Stedelijk Museum Breda vroeg Bouwmans om een nieuw kunstwerk te maken speciaal voor op de binnenplaats van het museum. Als uitgangspunt hiervoor neemt hij een idee dat hem al veel langer fascineert: de stijging van de zeespiegel. Vroeger leerde Bouwmans dat als de dijken niet zouden bestaan, het water tot aan Breda zou komen.

Het resultaat is spectaculair te noemen: een indringend en duister bouwwerk, dat lijkt te zijn ingeklemd op de besloten binnenplaats. Daarmee – en met de bijbehorende soundscape – wil Bouwmans ons aan het denken zetten over de sociaalmaatschappelijke gevolgen van de waterstijging, en over hoe we omgaan met problemen die groter zijn dan onszelf.

Deze installatie maakt deel uit van Project Binnenruimte, een reeks waarbij we kunstenaars uit de regio nieuw werk laten maken op de binnenplaats van het museum. In 2019 maakte Margot Zweers voor de eerste editie de installatie Things seemed to be square. Deze reeks wordt afgewisseld met een tentoonstelling van bestaand werk van beeldhouwers uit de regio onder de titel Project Binnenplaats.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie: Peter Bouwmans – Project Binnenruimte #2 in het Nederlands en Engels. Verkrijgbaar vanaf begin juli in de museumshop voor €4,95. Peter Bouwmans is tevens de aanstichter van ‘De aandeelhoudersvergadering’, een initiatief om samen met andere kunstenaars een front te maken voor de positie en noodzaak van kunst in de samenleving.

De vraag is niet of het water komt, zelfs niet wanneer. Maar; Hoe leven wij als het water er is?

Peter Bouwmans

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling