Ruud van Empel – Voyage Pittoresque

Weelderige begroeiing in een oerwoud, vlinders in een veld met kleurrijke, bloeiende bloemen. De werken van Ruud van Empel (Breda, 1958) zijn wonderlijk en vervreemdend tegelijkertijd. Want hoe normaal het ook lijkt, Van Empel brengt dingen samen die in de werkelijkheid nooit samenkomen. 

Van Empel gebruikt talloze door hemzelf gefotografeerde details van mensen, planten, dieren of voorwerpen om digitaal mee te knippen en plakken. Zijn ‘collages’ zijn vernuftig en realistisch, maar de beelden bestaan niet in het echt.

In het kader Ruimtemakers, een initiatief van de Gemeente Breda om de stad deze zomer te verlevendigen, nodigde Stedelijk Museum Breda Ruud van Empel uit om werk te presenteren in de buitenruimte. Van Empel maakte een keuze uit zijn ‘landschappen’ en toont in het museum en op drie buitenlocaties in de stad telkens een tweeluik uit deze reeks.

Locaties:

  • Stedelijk Museum Breda
  • Einde Speelhuislaan (t.o Station Breda)
  • Hoek Bouwerijstraat/J.F.Kennedylaan
  • Liniepark (hoek Lachappellestraat/Archimedesstraat)

De titel, Voyage Pittoresque, refereert aan de reizen die kunstenaars in voorgaande eeuwen door Europa maakten, ter afsluiting van hun opleiding of om inspiratie op te doen. Eenmaal thuis maakten ze fantasierijke composities van wat ze onderweg hadden gezien. Net als Van Empel creëerden ze kunstmatige beelden die ons uitnodigen om met andere ogen te kijken naar de wereld om ons heen.

Meer van Ruud van Empel zien? Het is nog even wachten, maar eind 2022 organiseert Stedelijk Museum Breda een grote overzichtstentoonstelling van Ruud van Empel.

Concept: Stedelijk Museum Breda en Ruud van Empel
Productie: Patricia Gevers
Uitvoering buitenlocaties: Cubord
Vertaling: John Edwards
Met dank aan: Gemeente Breda, Ruud van Empel

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling