Ziek & Gezond

Ziek & Gezond in CollectieLab

20 maart 2020 – 25 oktober 2020

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archivarissen, archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee.

Regelmatig komt een ander thema naar voren. Allereerst besteden we aandacht aan de ziekenzorg voor militairen en de medici in de stad, daarna focussen we op de gasthuizen en de ziekenhuizen. Ten slotte komen ziekten voorbij die eerder een groot deel van de Bredase bevolking hebben getroffen, zoals de pest, cholera, de Spaanse griep en TBC.

Ziek & Gezond in CollectieLab geeft een beeld van de medische geschiedenis van de stad. Naast het originele interieur van drogisterij Smagghe, recepten voor geneesmiddelen en foto’s van het militair hospitaal van de Koninklijke Militaire Academie tonen we ook instrumenten en zelfs menselijke resten.

‘Dat sweer ick daer ick toe geordonneert oft toegelaten ben, dats surgyn te zyn inder stadt van Breda, om de gequetste ende gewonde persoonen te cureren ende haer wonden te ondersuecken.’ Chirurgijnseed Breda, 1590-1599

Dappere kinderen nemen met hun ouders een kijkje in het Bottenlab. En er is een familieroute met tekst en filmpjes die vertellen over de objecten.

Ziek & Gezond in CollectieLab wordt gemaakt door Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en Team Erfgoed Gemeente Breda. Daarnaast hebben ook het Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw Hoede’, Nederlands Drukkerij Museum, Heemkundigmuseum Paulus van Daesdonk en Museum de Dorpsdokter stukken in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling