Introductie
Verwonder je over bijzondere bomen en planten, dwaal door een historische botanische tuin en neem een kijkje in het Universiteitsmuseum. Welkom bij De Oude Hortus Utrecht.
Ga naar de website van De Oude Hortus Utrecht
Historie en populariteit
De Oude Hortus Utrecht doet zijn naam eer aan. De universiteitstuin bestaat al sinds 1639, zij het toen onder de naam Sonnenborgh. In 1723 -de tuin was inmiddels uit zijn jasje gegroeid- verhuisde de Hortus Botanicus naar de Nieuwe Gracht. Het assortiment bestond voornamelijk uit medicinale planten. Rond 1926 werd ook de eerste kas gebouwd, waar exotische planten in werden verbouwd. In 1907 liet Professor Wend een modern kassencomplex bouwen, welke tot 1990 gebruikt werd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de botanische tuin grotendeels verplaatst naar de Uithof. Het deel van de Hortus wat achterbleef werd in de jaren ’90 bedreigd door plannen voor woningbouw. Dankzij de inzet van de Stichting Vrienden van de Oude Hortus is de tuin bewaard gebleven. In 1996 trok het Universiteitsmuseum in het in onbruik geraakte Botanisch Laboratorium. Hiermee is het voortbestaan van de Oude Hortus gegarandeerd. Het in verval geraakt kassencomplex werd in 2007 grondig gerenoveerd. Sinds die tijd is het tevens weer deels in gebruik genomen.
Locatie
Midden in de bruisende binnenstad van Utrecht, ligt een oase van rust: De Oude Hortus. Met het openbaar vervoer is de tuin uitstekend bereikbaar. Komt u liever met de auto? De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid bevindt zich op tien minuten loopafstand. De Oude Hortus is een prima startpunt voor een wandeltocht door het oude centrum van Utrecht. Ontdek leuke boetieks, gezellige eetcafés en historische gebouwen als de Dom.
Programma / activiteiten
De Oude Hortus bestaat uit een kassencomplex, de Regiustuin, de Cottagetuin en een vijver als middelpunt. De Regiustuin diende als onderzoekstuin voor studenten in de medicijnen. Er staan dan ook voornamelijk medicinale planten. Het ontwerp is gebaseerd op een plattegrond uit 1650, zoals de Hortus Medicus er in die tijd uit met hebben gezien. De Cottagetuin stamt uit 1935. Om het geheel groter te laten lijken is hier gewerkt met boomgroepen, trappetjes, hoogteverschillen, waterpartijen en slingerende paden. In de Oude Hortus Utrecht vindt u een keur aan speciale bomen. Wat dacht u van de Kiespijnboom? Of de Pindakaasboom, Vaantjesboom of Venijnboom? Ook in de kassen zijn tal van bijzonderheden te ontdekken. Zo groeit hier ‘s werelds grootste waterlelie: de Victoria Amazonica met een bladdoorsnede tot wel twee meter! In de tuin zijn een aantal wandelroutes uitgezet, zodat u op eigen gelegenheid al het moois kunt ontdekken. Een rondleiding reserveren kan ook. Uw entreebewijs verschaft toegang tot de botanische tuin en het Universiteitsmuseum. beide zijn dagelijks geopend, uitgezonderd een aantal feestdagen.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.026
Utrecht, Utrecht, NederlandDieren & Natuur, Tuinen |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!