Introductie
Een zwarte bladzijde in onze vaderlandse geschiedenis. Een zwarte bladzijde die we nooit mogen vergeten. Midden in Drenthe ligt Kamp Westerbork. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse Joden en Sinti en Roma in herinnering gehouden. Vanuit Kamp Westerbork vertrokken vanaf 1 juli 1942 93 treinen naar de concentratiekampen Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen en Theresienstadt. Vanaf dat moment tot aan het einde van de oorlog functioneerde Kamp Westerbork als Polizeiliches Judendurchgangslager. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt stil gestaan bij de verschrikkingen van deze periode.
Ga naar de website van Kamp Westerbork
Historie en populariteit
Het is vooral de periode van juli 1942 tot aan het einde van de oorlog die heeft bijgedragen aan de bekendheid van Kamp Westerbork. Maar ook daarvoor en nog jaren daarna heeft het kamp in diverse hoedanigheden gefunctioneerd. Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd om de grote toestroom van Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen. De hoop een veilig heenkomen te hebben gevonden werd met de Duitse invasie in mei 1940 echter wreed verstoord. Direct na de oorlog krijgt Kamp Westerbork een nieuwe functie. NSB’ers en collaborateurs worden er gevangen gehouden. Vervolgens wordt het kamp gebruikt als onderkomen voor militairen, als repatriëringkamp voor Indische Nederlanders en als woonoord voor Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Vanaf dat moment krijgt het ook de naam woonoord Schattenberg. Jaarlijks wordt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork door zo’n 140.000 bezoekers bezocht.
Locatie
Het terrein van Kamp Westerbork en het Herinneringscentrum liggen drie kilometer van elkaar af. Terrein en centrum zijn echter met elkaar verbonden door educatieve wandelroutes. Fietsend is het kampterrein eveneens te bereiken.
Programma / activiteiten
Naast de basistentoonstelling ‘Durchgangslager Westerbork’ zijn er altijd wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Zo krijgen bezoekers aan de hand van ooggetuigenverslagen een beeld van het leven in het doorgangskamp Westerbork. En onder de titel ‘Een Naam en een Gezicht’ wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zoveel mogelijk slachtoffers en overlevenden uit de anonimiteit terughalen.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.068
Hooghalen, Drenthe, NederlandMusea, Oorlogsmusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!