Introductie
De Open Monumentendag vindt plaats op iedere tweede zaterdag en/of tweede zondag in september. Op deze dag, of dagen, zijn duizenden monumenten in Nederland voor publiek gratis te bezoeken. Ieder jaar zorgt een bepaald thema, zoals historische bouwmaterialen, feest, boerderijen en de smaak van de 19e eeuw voor een extra inhoudelijke verdieping. Dit culturele evenement is een aanrader voor zowel jong als oud. Geniet van een interessante rondleiding en ontdek het belang van monumenten tijdens de Open Monumentendag.
Ga naar de website van Open Monumentendag
Historie en populariteit
Open Monumentendag was iets wat in Frankrijk al plaatsvond. In 1987 werd dit evenement in Nederland geïntroduceerd. Een dag waarop monumenten gratis toegang boden aan het publiek. Aanvankelijk werd dit alleen op de tweede zaterdag van september gedaan, maar door de toegenomen populariteit werd ook de zondag erbij getrokken. Doel van deze dag was de belangstelling voor monumenten te vergroten en mensen in te laten zien hoe belangrijk monumentenzorg was en nog steeds is.
Locatie
Om de organisatie van een dergelijk groot project in goede banen te laten leiden, werd een organisatie opgericht. Dit werd de Stichting Open Monumentendag. In 1987 begon de Open Monumentendag met een bezoekersaantal van 350.000. Vandaag de dag mogen monumenten ongeveer 900.000 bezoekers verwelkomen. Open Monumentendag is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland.
Programma / activiteiten
Open Monumentendag vindt plaats in heel Nederland. Bijna iedere gemeente doet mee. De deelnemende monumenten zijn gedurende die dagen duidelijk te herkennen aan de speciale Open Monumentendag vlag.
Ieder jaar hanteert Open Monumentendag een ander thema. Zo zijn thema’s als Religieus Erfgoed, Sporen, Schoolgebouwen en Water de revue al gepasseerd. Deze thema’s zorgen voor meer inhoud en verdieping van het evenement. Iedere gemeente heeft een eigen comité dat verantwoordelijkheid draagt voor het programma. Hierbij krijgt het comité steun van de Stichting Open Monumentendag. Vrijwilligers uit de gemeenten zijn nauw betrokken bij de organisatie. Zij zorgen voor de ontvangst, rondleidingen, gidsen en stands. Ook de voorbereiding is in handen van vrijwilligers.
Verspreid door heel Nederland gaan 3000 tot 4000 monumenten open voor het publiek. Voor schoolklassen wordt er een speciale Open Monumenten Klassendag georganiseerd. Duizenden scholieren bezoeken dan een bepaald monument en aan de hand van opdrachten maken zij kennis met de wereld van het monument. De Open Monumentendag is zodoende niet alleen aantrekkelijk voor volwassenen, ook kids leren dat monumenten echt niet oud en saai zijn.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 653
Landelijk, NederlandEvenementen, September |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!