Introductie

De Oude Kerk in Delft is een prachtige basiliek met een rijke historie. Te zien zijn onder andere de gebrandschilderde ramen, graven van beroemdheden, diverse orgels en uitgebreide exposities over de basiliek.

Ga naar de website van Oude Kerk Delft

Historie en populariteit

Voordat de Oude Kerk hier stond, was er op deze plek een houten kerk. Deze stond er al in 1050. De Oude Kerk is gebouwd in 1246. Het is de oudste parochiekerk van Delft. Halverwege de dertiende eeuw werd de kerk voor het eerst verbouwd. Bartholomeus van der Made nam het initiatief van de uitbreiding en het gebouw kreeg zijn naam: de St. Bartholomeuskerk. Na de verbouwing was de kerk twee zijbeuken en een koor rijker. In de vier verbouwingen die volgden (1325-1350) kwam de gotische toren met de vier zijtorentjes tot stand. In 1396 ontstond een hallenkerk: de zijbeuken werden verhoogd tot het niveau van het middenschip. Ook kwamen er twee zijkoren en een hoogkoor. Wederom kreeg het religieuze pand een nieuwe naam: de St. Hippolytuskerk. In de vijftiende eeuw breidde de kerk uit met een aantal kapellen en portalen. Aan het begin van de zestiende eeuw volgde de laatste ingrijpende verbouwing. De kerk moest een natuurstenen kruisbasiliek worden. De Reformatie en een stadsbrand in 1536 zorgden ervoor dat men nooit verder is gekomen dan de noordbeuk. In de rest van de basiliek zijn dus nog altijd de originele bakstenen zichtbaar.Van het kerkinterieur is alleen de preekstoel uit 1548 bewaard gebleven. Al het andere heeft de beeldenstorm en de brand niet overleeft.

Locatie

De Oude Kerk zie je al van verre. De vijf spitse torens torenen boven het stadscentrum uit. Vanaf het station van Delft loopt u in 10 minuten naar de basiliek. Met de auto is de kerk goed bereikbaar en er zijn voldoende parkeerplaatsen. De Oude Kerk is een prima startpunt voor een wandeling door het prachtige oude centrum. Ook een combinatiebezoek aan andere historische gebouwen is een aanrader.

Programma / activiteiten

Absoluut een bezoek waard: de Oude Kerk in Delft. In het godsgebouw vindt u graven van beroemde mensen van weleer: Piet Hein, Johannes Vermeer en Anthony van Leeuwenhoek. In totaal liggen er vierhonderd mensen begraven in de oudste parochiekerk van de stad Delft. Verder zijn er 27 gebrandschilderde ramen aanwezig. Prachtige gekleurde ramen die verhalen vertellen over Johannes de Doper, Abraham, Mozes, Jezus, Noach en andere belangrijke religieuze figuren. Er zijn maar liefst drie orgels aanwezig in de Oude Kerk: een kabinet-orgel, een hoofdorgel en het orgel in de noordbeuk. U leert alles over de geschiedenis van de basiliek tijdens een bezoek aan de uitgebreide exposities.
Bezoekers kunnen dagelijks terecht voor een bezichtiging, behalve op zondagen en feestdagen. Ook wanneer er een plechtigheid gehouden wordt, zoals een huwelijk of rouwdienst, zijn bezoekers even niet welkom.

Stats & tags


Delft, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling