Introductie
Oudewater was eeuwenlang de touwstad van Nederland. Touwmuseum De Baanschuur laat alles zien over de geschiedenis van het touw en de betekenis ervan voor het stadje.
Ga naar de website van Touwmuseum De Baanschuur
Historie en populariteit
Het plaatsje Oudewater heeft een nauwe band met touw. De touwindustrie vierde hoogtij in de zeventiende en achttiende eeuw. In de jaren daarna nam de vraag naar touw In de negentiende eeuw nam de vraag naar touw in rap tempo af. De armoede toentertijd in Oudewater was hiervan het gevolg. Degenen die het touw maakten -de lijndraaiers- maakten twee soorten: fijn garen wat gebruikt kon worden voor visnetten. En een halfproduct, waar in de grote havensteden kabels en trossen van werden gemaakt. Oudewater was lang de touwstad van Nederland. Dit kwam door de hennepteelt in en rondom Oudewater. Hennep werd gebruikt om het touw te vervaardigen en zorgde zo voor enorme welvaart en productie op grote schaal in het stadje. Van dit materiaal kon garen worden gemaakt voor zeilen, scheepstouw en visnetten.
Locatie
In een oude baanschuur -waar eeuwenlang lijndraaiers aan het werk waren- is Touwmuseum De Baanschuur gevestigd. U vindt het museum in het plaatsje Oudewater, ten zuiden van Woerden. Oudewater is sowieso een bezoek waard. Bezoekt u het Touwmuseum, dan moet u beslist ook het oude stadje zelf bekijken.
Programma / activiteiten
Bij Touwmuseum De Baanschuur in Oudewater maakt u op een leuke manier kennis me alles wat te maken heeft met touw. Ook voor kinderen is dit een prettige manier om kennis te maken met museumbezoek. Zij kunnen bijvoorbeeld hun eigen springtouw maken en in touwen klimmen. Er zijn oude gereedschappen te zien. Het leven van de boer, die de gewassen kweekte die nodig waren om touw te maken, komt in beeld door dvd’s en foto’s. Net als het leven van de baander, oftewel de touwslager. Eeuwenlang leefde Oudewater in welvaart. Het was de touwstad van Nederland. Hoe dat kan? Waarom dit niet meer zo is? U leert er alles over in het Touwmuseum. Hoor, zie en voel alles over de spinnende geelbuiken, zoals de inwoners van Oudewater door de eeuwen heen al heten. Vanaf Touwmuseum De Baanschuur loopt een fietsroute. Deze fietstocht voert u langs de hennepwerven in de omgeving. Deze waren vroeger zeer belangrijk voor het maken van touw. Het Touwmuseum is geopend van april tot en met oktober. U kunt er alle dagen terecht, behalve op maandag. Een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast organiseert Touwmuseum De Baanschuur ook kinderfeestjes. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld touwtrekken, touwklimmen, een springtouw maken en uiteraard het Touwmuseum bezoeken. Dit arrangement is voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor volwassen zijn er ook arrangementen. Zo kunt u het museumbezoek combineren met een workshop sieraden maken of schilderen, een ouderwets boerenontbijt nuttigen of een wandeling door de prachtige omgeving maken.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 794
Oudewater, Utrecht, NederlandMusea |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!