Power to the Models – Curated by Jan Hoek

Coproductie Stedelijk Museum Breda & BredaPhoto

In Power to the Models draait fotograaf en curator Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. Jan Hoek onderzoekt de macht van de fotograaf en stel die ter discussie. 

Jan Hoek exposeerde eerder in Nederland, China, Rusland en Amerika. Onder meer The New York Times en The Guardian schreven over zijn werk, waarin altijd een duidelijke rode draad valt te ontdekken. “Het gaat altijd over machtsverhoudingen, en de mensen aan de randen van de maatschappij. Het draait om mensen die om wat voor redenen dan ook niet helemaal mee mogen doen. Mijn vraag daarbij is altijd: hoe maak je van een outsider samen een insider?” (Jan Hoek)

Power to the Models laat een prikkelend alternatief zien voor de huidige praktijk. De tentoonstelling zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen, of bij de mensen die hij of zij fotografeert? De modellen ontsnappen aan stereotypen en vooroordelen. Ze laten zien wat het betekent om jezelf te kunnen zijn.

We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor een modeshoot of nieuwsreportage. De meeste beelden in de media – of die nou van slumbewoners, sekswerkers, supermodellen of politici zijn – worden gemaakt door fotografen uit de westerse wereld. Maar dat perspectief begint te veranderen.

Deze verandering is onderdeel van een maatschappelijke en politieke discussie over macht en diversiteit: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Ze staan vaak op gespannen voet met de eigenheid van mensen.

Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek (1984) elf modellen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. Ze bepalen zelf de keuze voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen staan voorop.

Lotte van Eijk (foto: Sabine Metz)

Deelnemers Power to the Models: Baqteria, Bruin Parry, Chiara Bardelli Nonino, Dick de Koning, Hatti Rees, Ismail Ilgun, Jyoti Weststrate, Lotte van Eijk, Mohan Verstegen, Sylvana Simons en DJ Tiësto.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling