Tentoonstelling Jagen in de Kempen

Vanaf heden is er een nieuwe tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Deze keer over ‘baronnen’ met kastelen, Kempische valkeniers en stiekeme stropers. Oftewel een tentoonstelling over eeuwenlang jagen in de Kempen. Het wordt sowieso een prachtige zondag! Eerst even naar het defilé van de Eersel – Postel rally en dan op bezoek bij het Kempenmuseum!

Van oudsher hoort de jacht bij ons. Jaagde de prehistorische mens puur om te overleven, in latere tijden eigenen vorsten en edelen zich het alleenrecht toe om te jagen. In de middeleeuwen moeten ze dat recht ook geven aan de rijke burgerij van de opkomende steden. De gewone man mocht dan wel niet meer jagen, strópen deed hij des te meer. Levensnoodzaak uit pure armoe.

De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat aspecten zien van stroperij èn van de jacht. Allereerst het jagen met de valk. Bijna twee eeuwen geleden – ruwweg tussen 1650 en 1850 – waren in de Kempen valkeniers actief. In Valkenswaard vooral, maar Eersel had er ook. De uitgestrekte heidevelden leenden zich uitstekend voor het africhten van deze vogels. Door samenwerking met het Valkerijmuseum in Valkenswaard zijn er afbeeldingen en een aantal interessante voorwerpen te zien die met deze vorm van jagen te maken hebben.

In het midden van de 19de eeuw ontdekken rijke bankiers en vooraanstaande burgers de Kempen als een ideaal jachtgebied. Ze pachten duizenden hectaren van de kleine boeren en laten er zelfs echte jachthuizen bouwen: in Duizel en in de buurt van Postel. Beide zijn helaas verdwenen, maar het museum is erin geslaagd heel wat wetenswaardigs naar voren te halen. Vooral van het omstreeks 1965 verdwenen “kasteeltje van Duizel” en zijn laatste eigenaar, baron Cartier de Marchienne is veel te zien in foto’s en documenten. Zeker oudere Eerselnaren zullen zich dit kasteeltje nog goed kunnen herinneren.

De stroperij krijgt aandacht in klemmen en strikken van allerlei slag. Deze komen veelal uit eigen bezit van het museum. Zelfs processen-verbaal uit de oude tijd liggen er. Je kunt ze lezen en misschien ontdek je nog een voorouder? Met opgezette dieren is er ook voor kinderen iets te zien.

De tentoonstelling in Kempenmuseum De Acht Zaligheden is op vanaf zondag 8 oktober tot en met 28 januari te bezichtigen.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling