Introductie
Zelfs ruim driekwart eeuw na voltooiing geldt de Afsluitdijk mondiaal nog steeds als een sterk staaltje waterbouwkundige ingenieurskunst. Zonder alle geavanceerde hulpmiddelen die ons in de huidige tijd ondersteunen, dan wel al het werk uit handen nemen, wisten de waterbouwkundigen uit die tijd uit de Zuiderzee het IJsselmeer en de Waddenzee te laten ontstaan. En hebben ons zo behoed voor watersnoodrampen waarvan we er tegenwoordig velen voorbij zien komen op het journaal. Maar niet alleen heeft de Afsluitdijk voor veiligheid gezorgd, het is ook een prima toeristische bestemming geworden. Met aan de noordzijde de Waddenzee en aan de zuidzijde het IJsselmeer is het prima uitwaaien op de negentig meter brede Afsluitdijk. En het vervult ons Nederlanders stiekem ook wel een beetje met trots dat wij als klein landje telkens weer in staat blijken het wassende water te temmen.
Ga naar de website van De Afsluitdijk
Historie en populariteit
De plannen voor de Afsluitdijk dateren al uit de negentiende eeuw. Het was Cornelis Lely die in 1891 zijn plannen voor afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee presenteerde. Bijna twintig jaar later kon Lely het plan eindelijk uitvoeren als minister van Waterstaat. En na een bouwperiode van vijf jaar werd het nieuwste wereldwonder in 1932 voltooid. In 1933 werd de Afsluitdijk geopend voor verkeer. En inmiddels verbindt de Rijksweg A7 Friesland en Noord-Holland met elkaar.
Locatie
Midden op de Afsluitdijk ligt het gehucht Breezanddijk, dat is gelegen op het voormalig werkeiland Breezand. Slechts vier inwoners telt het dorp en het enige adres is Afsluitdijk 1. Het gehucht is een prima plek om de Afsluitdijk te bewonderen. Voor automobilisten zijn er naast Breezanddijk, waar ook een benzinestation gevestigd is, nog twee andere verzorgingsplaatsen waar de benen gestrekt kunnen worden en genoten kan worden van een magnifiek uitzicht over zowel IJsselmeer als Waddenzee. Sportievelingen kunnen de 32 kilometer lange Afsluitdijk ook met de fiets of wandelend bedwingen.
Programma / activiteiten
Het fiets/wandelpad maakt eveneens deel uit van de Europese Wandelroute E9, die van de Baltische staten tot aan Portugal loopt.
Stats & tags |
Aantal keren bekeken: 1.304
Breezanddijk, Friesland, NederlandCultuur, Monumenten |
Reacties & ervaringen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!